29. Noachs geloof


Categories :
Dit is deel [part not set] van 31 in de serie Een familiegeschiedenis

Door het geloof heeft Noach, toen hij een aanwijzing van God ontvangen had van de dingen die nog niet te zien waren, uit ontzag voor God de ark gebouwd, tot redding van zijn gezin. Daardoor heeft hij de wereld veroordeeld en is hij een erfgenaam geworden van de rechtvaardigheid die overeenkomstig het geloof is.

Hebreeën 11 : 7

Wat was nu het geheim van Noach? Waarom redde hij het wél? Hij geloofde! God zei tegen hem dat Hij alles wat leefde, ging vernietigen. Noach moest een ark gaan bouwen. En Noach gaf daaraan gehoor. Het geloof is uit het gehoor en het gehoor door het Woord van God (Romeinen 10:17). God sprak en Noach geloofde.

Er staat dat Noach een goddelijke openbaring kreeg. Noach had daardoor zoveel ontzag, zoveel eerbied, voor God dat hij de ark bouwde. Hij bereikte daar drie dingen mee: hij redde zijn gezin, hij veroordeelde de wereld, en werd een erfgenaam.

Noach wandelde met God (Genesis 6:9), net als zijn overgrootvader Henoch. Hij was een wandelende preek voor alle mensen. Heel anders dan die andere mensen met hun verdorven levenswandel (Genesis 6:12). Door zijn leven met God veroordeelde Noach de wereld.

Waar werd Noach een erfgenaam van? Van de Messias. In de Evangeliën* staat de gelijkenis van de Erfgenaam; daar wordt de Heere Jezus mee bedoeld. Geloof in Jezus maakt dat je deelt in Zijn erfenis.

Geloof is heel bijzonder. Je ziet iets wat er (nog) niet is, of wat niet zichtbaar is (Hebreeën 11:1). Het is zeker weten dat Gods Woord waar is. Niet alleen in je gedachten, maar ook met je hart weet je dat God te vertrouwen is.

Jij hebt de Bijbel. God spreekt daarmee ook tot jou. Hier en nu. Geloof je dat? Laat dat dan ook zien met je leven!

 

* Mattheus 21:38; Markus 12:7 en Lukas 20:14

serie navigatie