5. Roepende in de woestijn


Categories :
Dit is deel [part not set] van 20 in de serie Het Evangelie van het Koninkrijk

4 Johannes kwam in de woestijn en doopte en predikte een doop van bekering tot vergeving van zonden.

5 En heel het Judese land en de inwoners van Jeruzalem liepen naar hem uit; en zij werden allen door hem gedoopt in de rivier de Jordaan, terwijl zij hun zonden beleden.

6 En Johannes was gekleed in kameelhaar en had een leren gordel om zijn middel, en hij at sprinkhanen en wilde honing.

Markus 1

De profeten hebben ook gezegd hoe je de heraut van de Messias kunt herkennen. Hij zou er net zo uitzien als de profeet Elia. Hij was herkenbaar als een harige man met een leren gordel om zijn middel (1 Kon. 8). En kijk een naar Johannes: lange haren, een mantel van kameelhaar, en een leren gordel. Johannes de Doper ten voeten uit. Een soort nomade uit de woestijn. Én hij eet ook nog eens woestijnvoedsel. Want @Jesaja had gezegd dat hij in de woestijn zou spreken. #stemindewoestijn. Het zou iedereen duidelijk moeten zijn: dit is de bode waar @Maleachi het over had. De mensen kwamen van heinde en verre om Johannes te horen. Eindelijk weer een profeet in het land!

Nu waren de profeten van God geen mannen die om de hete brei heen draaiden. Zij zeiden onomwonden de waarheid. Dat was hun opdracht van de Heer. Johannes was ook zo. Hij zei tegen de menigte: bekeer je en ontvang vergeving van je zonden. Laat je dopen! Waarom dopen? Dopen is je laten onderdompelen. Je gaat kopje onder. Je wordt gewassen. En wie gewassen wordt, is schoon. Alle vuil is eraf. Als je vuil bent en bezweet van het harde werken, dan neem je een douche. En als je gedoucht hebt, dan voel je je als herboren.

Zo is het ook met de doop van bekering. Dat is een symbolische daad. Het is het bewijs dat iemand een nieuw leven wil beginnen. Bekering is jezelf omdraaien. Van de duisternis naar het licht. Naar God toe.

Waarom zou jij je omkeren?

serie navigatie