8. Vergeving van zonden


Categories :
Dit is deel [part not set] van 20 in de serie Het Evangelie van het Koninkrijk

6 En Johannes was gekleed in kameelhaar en had een leren gordel om zijn middel, en hij at sprinkhanen en wilde honing.

7 En hij predikte en zei: Na mij komt Hij Die sterker is dan ik, bij Wie ik het niet waard ben neer te bukken en de riem van Zijn sandalen los te maken.

8 Ik heb u wel gedoopt met water, maar Hij zal u dopen met de Heilige Geest.

Markus 1

Van wie kregen de mensen vergeving? Van Johannes? Hij is toch een profeet! Hij kan toch namens God spreken? Kijk eens hoe krachtig hij er uit ziet? In de woestijn at hij sprinkhanen en wilde honing. Dat zijn hele gezonde voedingsmiddelen. In sprinkhanen zit veel eiwit en honing bevat veel suiker. Dat geeft energie. Ik kan me voorstellen dat hij grote indruk maakte als je hem zag. Echt een man van God.

Maar nee, de mensen kregen geen vergeving van Johannes de Doper. Hij was ook een mens als alle anderen. Hij had niet het gezag om te vergeven. Bovendien tegen Wie hadden de mensen gezondigd? Tegen God. Hij is het die vergeeft. Lees maar wat Johannes over zichzelf zegt. Na mij komt Hij Die sterker is dan ik. Ik kan niet vergeven, maar die na Mij komt kan het wel. Hij is sterker dan Johannes. Over Wie heeft Johannes het?

Weet je nog? Johannes is de heraut. Hij degene die de komst van de Koning aankondigt. Daarom kan Johannes het alleen maar over Jezus Christus hebben.

Waarom kan Jezus wél vergeven? Vergeving is het overnemen van de schuld van een ander. Dan zegt iemand: ik betaal voor jou. Jezus wil jouw schuld overnemen. Hij is de Zoon van God. Johannes kondigt daarom niet alleen de komst van de Messias aan, maar daarmee ook de komst van de verlossing. Water wast ons uiterlijk schoon, maar de Geest vernieuwt ons innerlijk.

Want als je zonden vergeven zijn, dan ben je een heel nieuw mens geworden!

serie navigatie