14. In de woestijn beproefd


Categories :
Dit is deel [part not set] van 20 in de serie Het Evangelie van het Koninkrijk

13 En Hij was daar in de woestijn veertig dagen…

Markus 1

De woestijn is een beeld van het leven zelf. Dat kun je je waarschijnlijk wel voorstellen. In de woestijn kost het moeite om aan eten en drinken te komen. In de woestijn is het lang niet altijd veilig. Zo kan het ook in je leven zijn. Zelfs als je een goed en veilig thuis hebt. Buitenshuis is het onveilig. Op school, op je werk. Of gewoon op straat. Denk maar aan terroristische aanslagen. In het leven krijg je te maken met moeite en verdriet (Ps. 90). Wat kun je dan verlangen naar een beter leven.

In de Bijbel is veertig het getal van de beproeving. Mozes was veertig dagen bij God op de berg. Dat was een tijd van beproeving voor het volk Israël. Zou Mozes nog terugkomen? En zo was ook Jezus veertig dagen in de woestijn. Zie je wel: niets menselijks is Jezus vreemd!

In de Bijbel lezen vaker dat mensen op de proef gesteld worden. We hebben al gehoord over Abraham. Honderd jaar lang hadden zijn vrouw en hij geen eigen kind. En toen ze Izak hadden, vroeg God om zijn zoon te offeren… En een achterkleinzoon van Abraham, Jozef, werd door zijn broers als slaaf verkocht. Hij kwam in Egypte terecht en zat zelfs twaalf jaar onschuldig in de gevangenis. Toch verloor hij zijn geloof in God niet.

En daar gaat het om in je leven. Het gaat niet om wat je allemaal meemaakt, maar hoe je daar mee omgaat. Blijf je in alles op God vertrouwen? (Ps. 11:5, Jak. 1:3).

serie navigatie