Ik weet waar je woont. Niet verloochenen


Categories :
Dit is deel [part not set] van 14 in de serie Ik weet waar je woont

U houdt vast aan Mijn Naam en u hebt het geloof in Mij niet verloochend, zelfs niet in de dagen van Antipas, mijn trouwe getuige, die gedood werd bij u, waar de satan woont.

Openbaring 2  : 12-17

Lourdes is een bedevaartsplaats in Frankrijk omdat daar wonderbaarlijke genezingen plaats zouden vinden. Vanwege de geneeskrachtige bronnen noemt men Pergamus ook wel het Lourdes van de oudheid. De geneeskunst had in de streek van Pergamus een hoge standaard. Beroemde artsen kwamen er vandaan. Men bouwde er het eerste psychiatrische ziekenhuis.

Tegelijk was de geneeskunst volop verweven met de godsdienst. Eén van de vele tempels van Pergamus was gewijd aan Asclepius, de god van de geneeskunde, ook wel tempel van Soter (=redder) genoemd. Maar terminale zieken mochten deze tempel niet in. Boven de tempel stond een groot symbool: “de dood is hier niet toegestaan.”

In de stad waar alles draaide om de naam Zeus, om de naam Asclepius, en vele, vele andere namen, daar waren gelovigen in de ene Naam, in de Naam van de Enige, de Eeuwige. Dat is standvastigheid! Kijk, dat is één van de werken die Jezus zag: U houdt vast aan Mijn Naam. U hebt Mij niet verloochend.

Het Woord van God scheidt vaneen. Het is een tegenover. Dat was wat de gemeente van Pergamus niet alleen verkondigde, maar ook uitleefde. Hun leven was een getuigenis, een woord. Realiseer je dat je door je leven als gelovige anderen voor de keuze stelt! Je bent een tegenover. Jouw leven is een leesbare brief die anderen om een antwoord vraagt.

serie navigatie