De kosten en baten van de Boodschap (3)


Categories :

Lijd verdrukkingen

De landbouwer die zware arbeid verricht, moet als eerste in de vruchten delen.

2 Timothëus 3 : 3-6

Elke dat om 5.00 uur je bed uit om de koeien te melken. Tot middernacht doorwerken om het graan binnen te halen, voordat de regen valt. Boeren is hard werken. Tegenwoordig gebruiken we veel machines voor het zware werk. Die waren er in de tijd van Paulus niet. Alles werd met de hand of met dieren gedaan. Zwaar werk, noeste arbeid. Maar de boer doet alles met één doel: de oogst binnen halen. Daarvoor staat hij vroeg op en gaat hij laat naar bed. Als je dat doet, heb je discipline.

Timotheüs, dát moet je hebben. Discipline. Doorzettingsvermogen. Doelgerichtheid. De Bijbel noemt dat ook wel volharden. Lees Markus 13:13 en Jakobus 5:11.

Lijd verdrukkingen als een soldaat van Jezus Christus, als een sporter, als een boer. Door Jezus’ wil te doen met je hele hart tot het einde toe.

Het nogal wat. Zoveel inspanning is niet gering. Dan moet er toch wel een grote beloning tegenover staan!? Jazeker! De zaligheid! Wat denk je dat de legercommandant zegt tegen een soldaat die zijn plicht gedaan heeft? Goed gedaan, soldaat! Plaats rust. Wat zegt Jezus? Lees Matteus 25:34. En de krans is voor de winnaar; daarover schrijft Petrus in 1 Petrus 5:4. Tenslotte, de boer is de eerste die van de vrucht mag genieten. Wat is die vrucht? Zegen! Want het is tevergeefs om vroeg op te staan of laat naar bed te gaan als God zijn zegen niet geeft. God geeft de groei.

Oefen jezelf in godsvrucht door je zegeningen te tellen! Eén voor één.