Bethsaïda’s blinde ziet bomen (3)


Categories :

En Hij kwam in Bethsaïda; en ze brachten een blinde bij Hem en smeekten Hem dat Hij hem aanraakte.

En toen Hij de hand van de blinde genomen had, leidde Hij hem het dorp uit; en nadat Hij in zijn ogen gespuwd en de handen op hem gelegd had, vroeg Hij hem of hij iets zag.

En hij keek op en zei: Ik zie de mensen, want ik zie hen, als bomen, rondlopen.

Daarna legde Hij de handen opnieuw op zijn ogen en liet hem weer kijken. En hij was hersteld en zag allen heel duidelijk.

En Hij stuurde hem naar zijn huis en zei: Ga niet het dorp in en zeg het tegen niemand in het dorp.

Markus 8 : 22-26

“Ik zie mensen, als bomen, rondlopen”. Het verhaal wordt steeds vreemder. Ziet deze man nu wel of niet? En wat ziet hij dan? Mensen! Dat wel, maar zo vaag alsof het bomen zijn.

2014-01-09 13.27.44Je ziet aan de structuur van de tekst dat deze tekst de kern van het verhaal is (zie In de herhaling). De man zal zich niet bewust zijn geweest van dit antwoord, maar de Geest heeft het niet voor niets op laten schrijven. Wat betekent dit antwoord? Een aanwijzing vinden we in Job 19:10: “Hij heeft mijn verwachting als een boom weggerukt.” Verwachting is als een boom. Een beeld dat in de bijbel veel gebruikt wordt. Lees ook eens Genesis 49:22 en Jeremia 17:8. Als je jong bent, verwacht je heel veel van het leven. Alles wat nog komen gaat! Dat is verwachting. Bomen verbeelden verwachting. Wat verwacht je van een boom? Schaduw! Vruchten! Geen vrucht is geen verwachting (Judas 1:12).

“Ik zie mensen, als bomen”. De blinde wordt in stappen genezen; Jezus laat hem wennen aan het licht. Hij ziet wel de vage omtrek, maar er is hoop; er is verwachting. Ook al is zijn beeld niet scherp, het beetje licht dat de man nu ziet, geeft hem verwachting voor de toekomst.

Wat verwacht jij van het leven? Wat mogen wij van jou verwachten? Wat verwacht God van jou?